Zoeken

Groepsfoto’s? Even netjes in een rijtje naast elkaar!

Groepsfoto’s? Even netjes in een rijtje naast elkaar!

Kijk je weleens in de trouwalbums van je ouders of zelfs van je grootouders? Dan zie je prachtige foto’s van alle gasten, netjes naast elkaar op een rijtje: een groepsfoto. Iedereen ernstig, een lachje kan er bijna niet af. En iedereen staat net zo stijfjes op de foto. Spontaniteit was er toen niet bij. Tegenwoordig is dat juist wat we willen. Spontane foto’s. Dat geeft iets unieks, iets wat niemand heeft. Als je trouwfoto’s zo spontaan en origineel zijn, is het pas echt leuk om je album te laten zien. Kijk eens hoe speciaal ons album is! Kijk eens hoe bijzonder en lekker losjes iedereen op de foto staat!

Helaas is dat toch anders met groepsfoto’s. Veel fotografen en ook de familieleden zelf, nemen standaard foto’s. Vader en moeder naast het bruidspaar. Broers en zussen naast het bruidspaar. De hele familie naast elkaar. Iedereen laat een verplicht lachje zien, maar verder is er weinig knallends aan. Nog steeds zie je in veel albums de rijtjes familie en vrienden naast elkaar staan. Statiefoto’s, zoals vroeger. Maar waarom? Waarom laten we niet zien hoe bijzonder deze trouwdag is, waarop we de liefde vieren? Laat eens zien hoe mooi het is om liefde te mogen ervaren, hoe fantastisch het is om te zien dat weer iemand in je familie- of vriendenkring het geluk heeft gevonden! Gooi je armen in de lucht, laat een stralende lach zien en bedenk iets origineels. De mannen, stoer met een sigaar in de mond of proostend met een flesje bier. De vrouwen die in plaats van confetti, de bruid hun schoenen toe gooien. Niet raak natuurlijk! Laat vader en moeder elkaar eens een zoen geven, laat maar zien dat zij van elkaar houden. Zo hoort het en zo mag het best gezien worden, helemaal op een trouwdag. En oma? Geef ze maar eens een dikke zoen op haar wang. Gegarandeerd dat het een prachtige lach uitlokt en een erg leuk plaatje. Dat zijn foto’s die je nog eens terug wilt zien. Dat zijn foto’s waar de mooiste herinneringen aan hangen.

Zullen we daarom de stijve statiefoto’s maar schrappen en gaan voor ‘echt’ en ‘origineel’? Dan kan iedereen zien hoeveel geluk je voelt en hoe blij je gasten voor je zijn Dat is toch mooi? Op je trouwdag hoeft er niet ernstig gekeken te worden, een frons naar de camera. Dat laten we in het verleden. Dat was hoe men het vroeger deed. Nu, jaren later, is het juist de kunst voor fotografen om het bruidspaar en de gasten zover te krijgen dat ze eens iets nieuws proberen. Niks standaard, niks zoals vroeger. Lekker gek, gezellig. Dat is de sfeer die mag doorschijnen in de foto’s.

Hoe zien de groepsfoto’s van jouw trouwdag er uit?